Αιτία, η αύξηση του οικοδομικού κόστους κατά 40%, με σοβαρό πρόβλημα στον εφοδιασμό βασικών υλικών κατασκευής όπως ο οικοδομικός σίδηρος με τα αποθέματα να μειώνονται και την τιμή του να έχει αυξηθεί κατά 80%, από τα 600 ευρώ το τόνο στα 1.100 ευρώ τον τόνο.
Αρκεί να σημειωθεί ότι από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα (1,5 μήνα σχεδόν μετά) η τιμή του οικοδομικού σιδήρου έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 30%.
Οι συνεχείς ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών έχει προκαλέσει σοκ στην αγορά ακινήτων αφού οι παραγγελίες υλικών, εκτός από το γεγονός των ανατιμήσεων, είναι ρευστές "καθώς με άλλη τιμή μπορεί να παραγγείλεις σήμερα και με άλλη τιμή να κληθείς να παραλάβεις", όπως επισημαίνουν στο capital κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στο τομέα τόσο των οικιστικών όσο και τον επαγγελματικών ακινήτων.
Ενδεικτικό της ρευστότητας της κατάστασης είναι ότι πριν οι συμβάσεις προμήθειας υλικών (με κλειδωμένη τιμή) είχαν 3μηνη διάρκεια, ενώ πλέον έχουν περιοριστεί στις 20 ημέρες.
Όπως αναφέρει ο Θανάσης Τσόκας, Πρόεδρος της Ιστός Κατασκευαστική, "τα αποθέματα υλικών εξαντλούνται και κανείς δεν προχωρά σε νέες παραγγελίες, αφού δεν γνωρίζουν ούτε τις τιμές στις οποίες θα παραλάβουν, ούτε και τον ακριβή χρόνο παράδοσης της παραγγελίας τους.
"Έχει αρχίσει να καταγράφεται έλλειψη πρώτων υλών στην αγορά και κανείς προμηθευτής δεν παίρνει στην παρούσα φάση το ρίσκο να φέρει νέα υλικά".
Στο ερώτημα, πότε ίσως δούμε υποχώρηση των τιμών, οι εκτιμήσεις των στελεχών της κατασκευαστικής αγοράς, μόνο αισιόδοξες δεν είναι. "Πιστεύω ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και μέσα στους επόμενους μήνες. Θα δούμε μία περαιτέρω αύξηση του οικοδομικού κόστους κατά 15% με 17% μέχρι τον Αύγουστο", επισημαίνει ο Γιάννης Γκίνης επικεφαλής πωλήσεων στην κατασκευαστική εταιρεία Green Properties.
Κοινή πεποίθηση όλων ότι η αγορά ακινήτων διάγει περίοδο έντονης αβεβαιότητας, με τις όποιες προβλέψεις να έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μόλις 2 με 3 μήνες.
Τρείς είναι τρόποι που επιλέγουν να μετακυλίσουν το επιπλέον κόστος των ακινήτων οι κατασκευαστές:
- Αύξηση τιμών σε ακίνητα που τους έχουν μείνει απούλητα το προηγούμενο διάστημα, πριν την άνοδο του οικοδομικού κόστους.
Στα ακίνητα αυτά που αποπερατώθηκαν σε ομαλές συνθήκες οι αγορές, μπαίνει καπέλο προκειμένου να μετριαστεί η χασούρα του κατασκευαστή από οικοδομές που είτε ολοκληρώθηκαν προσφάτως ή είναι σε στάδιο αποπεράτωσης.
- Συμπίεση του περιθωρίου κέρδους τους. Αν και είναι ένα θέμα στο οποίο οι κατασκευαστές αποφεύγουν να αναφέρονται εκτενώς, αρκετοί υποστηρίζουν ότι στην καλή εποχή των ακινήτων, δηλαδή πριν από την μνημονιακή κρίση στην χώρα μας, το περιθώριο κέρδους τους έφτανε στο 60%.
- Φθηνότερα υλικά (πλακάκια, είδη υγιεινής κλπ) στο ακίνητο, με στόχο τον μετριασμό του αυξημένου κόστους.
Η άνοδος των τιμών έχει παγώσει τη ζήτηση για την αγορά ακινήτων, η οποία είχε αναθερμανθεί το 2021.
"Το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι παγωμένο λόγω της εκτόξευσης του οικοδομικού κόστους και της αβεβαιότητας" επισημαίνει ο επικεφαλής της Δομοανάπτυξη Παφλιά, Δημήτριος Παφλιάς. "Όλοι στην παρούσα φάση τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να δουν που θα πάνε τα πράγματα".
"Είμαστε σε φάση αναμονής. Σχεδόν κανένας δεν κλείνει δουλειές. Ούτε ξεκινάει να κάνει μία επένδυση όταν οι τιμές αλλάζουν κάθε μέρα", επισημαίνουν στελέχη της αγοράς.
Πέρα από το πάγωμα των αγοραπωλησιών παρατηρούνται και φαινόμενα επιστροφής προκαταβολών για διαμερίσματα "από τα σχέδια", ένας τρόπος ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική αγορά ακινήτων.
"Πολλοί είναι οι εργολάβοι που επιστρέφουν προκαταβολές σε υποψήφιους αγοραστές, αφού κρίνουν ότι η ανέγερση μιας οικοδομής στην παρούσα φάση είναι ασύμφορη ή ζητούν σημαντική αναπροσαρμογή της τιμής του ακινήτου. Σε αυτή την περίπτωση είναι θέμα του υποψήφιου αγοραστή για το αν θα προχωρήσει ή θα υπαναχωρήσει τις αρχικής συμφωνίας", αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς.
ΠΗΓΗ: Capital.gr